perjantai 21. maaliskuuta 2014

Erinomaista

En tiedä ovatko nämä nyt mitään äitiyskisan riemuvoittoja, mutta kehitysaskelien suhteen sitäkin suurempia riemuvoittoja. Pari otetta keskusteluista: äiti-tyypit E&T&S

- äiti kotiutuu viikonloppureissultaan. Olemme Edwardin kanssa etukäteen keskustelleet, minne äiti menee. Ystävän mökille. Edward tietää, että kun hän tulee tilapäishoidosta, asiaan kuuluvia kotiutumispizzabileitä vietetään vain isän, ja veljien kanssa. Koska äiti on siellä mökillä. Äidin kotiutumisiltana, Edward toteaa samaisena iltana onnellisena huokaillen "äiti, sinä osasit tulla kotiin. Minä olen todella ylpeä sinusta".  Äiti-ihmiselle ei jää ihan selväksi, että onko Edwardilla käynyt mielessä a) se että äiti ei löydä sieltä mökiltä kotiin vaiko b) Edward kyseenalaistaa äidin halukkuutta tulla kotiin. Mutta selkeästi äiti sai kotiinlöytämisestä, ja kotiintulemisesta kiitettävän. Sitä ei voi kyseenalaistaa kukaan. Erinomainen sanallinen suoritus Edwardilta, tyypiltä, jonka ei pitänyt sen suuremmin ruveta juttelemaan.

- äiti on lähdössä jumppaan. Sampu on herännyt alkuillan powernapeiltaan. Jonne hän on vihdoin uuvahtanut noin 50 ehdotuksen "Sampu mene nukkumaan jälkeen". Jotka on torpattu karjumisella. Tämän lisäksi olemme ehtineet karjumaan lounasravintolassa, ja lounaravintolan jälkeen kotona joka käänteessä. Eihän Sampua nyt herranjumala sentäs väsytä, ja typerä äiti-ihminen jankuttaa jostain täysin tarpeettomista päiväunista… Herättyään Sampua karjututtaa yhä, olisi tehnyt mieli jatkaa unia. Nyt kun nukkuisi, niin ei; sirkuksessa vain revitään hereille. Ja kun on saanut silmänsä auki, niin eikös tympeä äiti-ihminen ole heti antamassa käskyjä; eteiseen, äkkiä vaatteet päälle, isi hakee meidät just, äidillä on kiire jumppaan. Vaatteet saadaan päälle, jonka jälkeen monsieur Sampu jää x-asentoon ulko-oven eteen "äiti älä menne". Spontaani, kolmesanainen lause, jossa ei matkita ketään. Ihanaa. Tympeä äiti-ihminen ei kuitenkaan toteuta nassikkansa toivetta, vaan hilaa kolmion pihalle odottamaan töistä kotiutuvaa isää, ja kyytiä sinne jumppaan. Ja oli muuten erinomainen jumppa.

- matkalla sinne jumppaan, jonne mennään taas liian tiukalla aikataululla, Topo toteaa takapenkiltä "äiti, kaa". HURRAA; kaksisanainen lause! Meidän puhumaton pikkuihme sanoo "äiti, kaa"! Jos kaipaatte suomennosta, niin tuo tarkoittaa "äiti, katso". Ja äitihän katsoo. Ja kehuu. Ja pidämme melkein voitonbileitä autossa. Ja pidämme tapahtumasta illalla miehen kanssa positiivisen-diebriefingin.

Kaiken kruunaa se, kun äiti-ihminen kotiutuu jumpasta kolmion nukkumaanmenoaikoihin, toivoen saapuvansa hiljaisuuden tyyssijaan, normisirkuksen suhteen. Toive ei ihan käy toteen. Ensimmäisenä ovella on vastassa Topo, joka on sitä mieltä, että voisi mennä vaipanvaihtopuuhiin, ja iltapesulle. Äiti-ihminen hilataan vessaan. Heti perään Edward juoksee ovelle silmät kiiluen selittämään, kuinka hän vihdoin menee huomenna Mummille yökylään. Ja perässä laukkaa Sampu "äitiii äitiii äitii". Sampu ohjaa äidin vessasta keittiöön (vaipanvaihto sälytetään sille isi-ihmiselle). Tuo mukin; "vakka" (suomeksi tuo tarkoittaa vettä). Vesi juodaan. Jonka jälkeen Sampu tuo seuraavan mukin, "vakka" (yhä suomeksi vettä), ja osoittaa äiti-ihmistä "sä juo vakka". Tämän jälkeen suunnataan leipälaatikolle. Sampu valitsee suurella hartaudella mieleisen leipäpalan, valjastaa äiti-ihmisen voiteluhommiin, ja toteaa perään iloisesti "sä syö". Niin; äiti kävi jumpassa. Ja onhan se nyt ihan selkeä juttu, että sen jälkeen äidillä on jano. Ja nälkä. Tyyppi oli harvinaisen oikeassa. Ihanaa huolenpitoa, jonka kruunaa Topon hali, ja Edwardin kysymys "äiti, oliko sinulla kivaa jumpassa". Ja heti perään hehkutus "huomenna minä menen Mummin luokse". Valtakunnassa juuri sillä sekunnilla kaikki erinomaisesti. Muutamaa hetkeä myöhemmin tyypit ovat simahtaneet. Ja olemme hiljaisuuden tyyssijassa. Äärimmäisen erinomaista sekin.



erinomaisesti sujunut lounashetki. Kunnes… Se Mikko Alatalon Känkkäränkkä löysi meidät
 Erinomainen Edward

Erinomaisen onnellinen Topo





2 kommenttia:

  1. Sulla on niin ihanat pojat. :) Mahtavia juttuja ja sinun on syytäkin olla ylpeä kolmikkosi kommunikointitaidoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä trio osaa olla varsin hurmaava, ja ihana. Kun sille päälle sattuu ;) Ja kyllä sitä on vuosien varrella oppinut olemaan iloinen, ja kiitollinen joka ainoasta kommunikointiyrityksestä. Sampun kanssa tuntuu niin hassulta, että yllättäen talossa on alle kolmevuotias tyyppi, joka osaa enimmäkseen kommunikoida puhumalla. Se on tietenkin hassu tunne

      Poista